Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

12.6.2024Lifestyle

Protizánětlivá strava – klíč k udržení zdraví a vitality

Věděli jste, že i složením jídelníčku můžete přispět ke snížení zánětů v těle? Přečtěte si, jaká strava podporuje zánětlivost a čemu se raději vyhnout.

Zjistit více

 

Zdravá strava může být klíčem k řešení mnoha zdravotních problémů. Naše každodenní stravování má velký vliv na naše zdraví a celkovou pohodu. Protizánětlivá strava dokáže snížit zánětlivé procesy v těle a podpořit vitalitu. Podívejme se, čemu je vhodné se rozhodně vyhnout a co byste tělu měli naopak dopřát, aby se vám zánětlivé procesy vyhnuly obloukem.

1. Nadmíra viscerálního tuku 

Útrobní tuková tkáň, která obklopuje naše vnitřní orgány a prorůstá dutinou břišní, je mnohem aktivnější než podkožní tuk. Přestože je v malém množství tento tuk žádoucí a plní ochrannou funkci, nahromadí-li se ho více, než je zdrávo, začne vnitřním orgánům škodit. Viscerální tuk zabraňuje, aby se vnitřní orgány řádně prokrvily a může vyústit až k produkci a uvolňování zánětlivých látek. Všechny tyto faktory mohou negativně ovlivnit náš metabolismus i celkové zdraví. „Kontrola zdravého množství hladiny viscerálního neboli útrobního tuku může být klíčem k omezení tvorbě zánětů ve vašem těle. Zdravá výživa je odpovědí, jak se tomuto problému vyhnout, pomoci vám může krabičková dieta. Doporučení je vyhýbat se tučným jídlům s nízkou výživovou hodnotou. Omezte konzumaci vysoce zpracovaných potravin a trans-tuků, které najdeme hojně zastoupeny ve smažených jídlech, pokrmech z rychlých občerstvení, sušenkách či pochutinách. Naopak dbejte ve stravování na pravidelnost, příjem potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené a polynenasycené tuky, jako jsou tučné ryby, lněná semínka, ořechy, avokádo či olivový olej. Tyto potraviny mají protizánětlivé účinky,“ radí Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.

2. Nebezpečí rafinovaných sacharidů a cukrů

Nadměrná konzumace sacharidů, zejména rafinovaných sacharidů a přidaných cukrů, může mít rovněž škodlivý vliv na naše zdraví. Dlouhodobě může vést ke zvýšené rezistenci inzulinu, což je spojeno s chronickým zánětem a dalšími metabolickými poruchami. Navíc nadměrná konzumace cukrů může narušit rovnováhu střevní mikroflóry a vyvolat zánětlivé reakce v těle. „Inzulin je hormon produkovaný slinivkou břišní a jeho úkolem je regulace hladiny cukru v krvi tím, že umožňuje buňkám vstřebávat glukózu z krevního oběhu. Pokud dojde k rezistenci inzulinu, buňky ztrácí schopnost správně reagovat na inzulin, což může vyústit až k cukrovce 2. typu,“ upozorňuje na přemíru konzumace sacharidů Kateřina Šimková. Pokud hladina cukru v krvi zůstává stále vysoká, dochází k nadměrné produkci inzulínu, na což náš organismus může reagovat aktivací zánětlivých procesů, které se mohou rozvinout nejen v cukrovku, ale i obezitu či kardiovaskulární onemocnění. Příjem nadmíry přidaných cukrů může navíc narušit i rovnováhu střevní mikroflóry, což je komplexní ekosystém bakterií a mikroorganismů žijících ve střevě. „Tato nerovnováha se nazývá dysbióza střevní mikroflóry a je také příčinou řady zdravotních neduh, včetně zánětlivých onemocnění střevního traktu. Zdravá střevní mikroflóra má velký dopad na naše celkové zdraví a vitalitu,“ upozorňuje nutriční specialistka Zdravého stravování. Žádoucí je konzumace celozrnných potravin, ovoce a zeleniny, které obsahují komplexní sacharidy, vlákninu a další výživné látky. Řešení, jak si nastavit protizánětlivý jídelníček a odolat nástrahám cukru, jednoduše představuje krabičková dieta.

3. Vliv konzumace alkoholu a absence antioxidantů

Alkohol je dalším faktorem, který může přispívat ke vzniku zánětu v těle. Nadměrná konzumace alkoholu může narušit funkci jater a vést k zánětu a cirhóze jater. Tělo reaguje zánětlivou reakcí jako odpověď na poškození daných orgánů. S konzumací alkoholu se však dále pojí i riziko narušení imunitního systému. Nezdravá míra alkoholu podporuje tvorbu prozánětlivých cytokinů, které hrají významnou roli při normálních imunitních reakcích a jejich nadmíra může mít na náš organismus závažné dopady. Většina z nás si je vědoma, že zdravá strava a alkohol k sobě nepasují. „Alkoholické nápoje přispívají nejen k zánětlivým procesům v těle, ale jsou i extrémně kalorické. Především v letních měsících je pro mnohé z nás často nesnadné odolat pivu či sladkým míchaným nápojům. Zvažte však skutečnost, že jedna velká plzeň obsahuje celých 231 kcal. Pro večerní popíjení je tak vhodnější vinný střik připravený ze suchého vína, který má jen 64 kcal,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Jestliže je vaše strava chudá na antioxidanty, nemůžete se divit, že budete náchylnějším k zánětům. Právě nedostatečný příjem antioxidantů, jako jsou vitamíny C a E, beta-karoten a flavonoidy, může zvýšit citlivost těla na zánět. Je to tím, že antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou vést k oxidačnímu stresu a následnému zánětu v těle. Bohatý zdroj antioxidantů naleznete v ovoci a zelenině.       

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio