O programu Doplňky
- doplňky pro zdraví, potěchu smyslů a zahnání mlsné chutě
- na výběr zdravější dezert, ovocné či zeleninové smoothie, fresh, snídaně či polévky (výběr ze dvou druhů)
- další možný zdroj vitaminů a minerálních látek z ovoce a zeleniny
- u doplňků nelze navolit energetickou hodnotu, ani uplatnit výjimky
Výživové okénko
Nechcete-li mít problémy s hmotností a nesoustředěností, tak nepodceňujte snídani, během které organismus získá energii na celé dopoledne. Nejvhodnější je snídat do hodiny od probuzení. Dopřát si lze i více sacharidově orientovanou snídani, neboť během spánku došlo k vyčerpání glykogenových zásob.
Svačiny vám pomohou udržet výkyvy krevního cukru pod kontrolou, proto je žádoucí je ve stravovacím režimu dodržet. Jejich zařazením ovládnete chutě na sladké a nebudete mít sklony se přejídat. K svačinám si můžete dopřát klidně i polévku, která přijde vhod zejména v chladných měsících. Ideální jsou i smoothie, které vám dodají vitamíny, minerální látky a vlákninu.
Polévky dříve neodmyslitelně patřily k hlavnímu jídlu dne. Dnes tomu tak v mnohých domácnostech není, a to je škoda. Ptáte se, proč je do jídelníčku zařadit? Důvodů je hned několik. Nejen při hubnutí je žádoucí, aby nás vyvážené a zdravé jídlo dostatečně zasytilo. Polévky jsou vydatným předkrmem a zároveň jsou zdravé, pokud zrovna nepoužijete smetanu, která se však dá šikovně nahradit či úplně vynechat. Pokud holdujete polévkám a vašim cílem je zhubnout, polévka vám pomůže nastartovat trávení a předejít přejídání. Navíc vás i zahřeje.
Zelenina rozhodně patří do každého jídelníčku zdravého jedince. Doporučená denní dávka ovoce a zeleniny je okolo 400-500 gramů, a to v poměru 2:1 ve prospěch zeleniny. O tom, že je zelenina pro naše tělo prospěšná, ví asi každý. Pro náš organismus je cenným zdrojem řady vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Saláty, ať už zeleninové či ty, které mají v základu obiloviny či luštěniny, mohou zastoupit oběd a díky vyváženosti živin budou dobrým pomocníkem pro zahnání chutí či hladu. Smoothie představují jinou formu, jak si cennou zeleninu a ovoce dopřát a vychutnat.
Máte-li rádi sladké, stačí vědět, jak zdravější dezert připravit. Důležité je vědět, že slazení jako takové není zdravé, a proto byste měli hledat cesty, jak ho bez ohledu na druh sladidla omezit. U sladidel se vyplatí hledat přidané výživové benefity. U medu to může být vysoká biologická hodnota, zejména obsah vitaminů B a C, dále minerálních a baktericidní látek, navíc je lehce stravitelný. Skořice (i tou se dá sladit) má zase schopnost snížit vliv cukru na hladinu nebo glukózy v krvi. Ze sirupů stojí za vyzdvihnutí čekankový sirup, jehož základem je inulin, což je druh vlákniny a má méně než 5 % cukrů. To vše při stejné sladivosti, jakou má běžný bílý nebo třtinový cukr. Jinak i s přírodními sirupy se musí nakládat obezřetně.