Program LAKTO - byl zrušen a nyní ho nelze objednat.
Můžete si vybrat z aktuální nabídky programů, děkujeme za pochopení
AKTUÁLNÍ NABÍDKA PROGRAMŮ
O programu LAKTO -
- dietní jídelníček při laktózové intoleranci
- pestrá a vyvážená strava
- zařazeny speciální mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy či alternativní suroviny
- uvítají lidé regulující obsah laktózy ve svém stravovaní
- není vhodný při alergii na mléčnou bílkovinu
- dostupný pouze v tříchodové kombinaci jídel (snídaně+oběd+večeře) a nelze uplatnit výjimky
- vybraná celodenní energetická hodnota programu je rozpočítána do 3 chodů
Suroviny
Mléčné výrobky používané v programu Lakto- jsou se sníženým obsahem laktózy.
Výživové okénko k tématu
Laktózovou intolerancí trpí přibližně 10-20 % české populace a u většiny vzniká sekundárně v důsledku onemocnění sliznice tenkého střeva, což může souviset například s Crohnovou chorobou, celiakií apod.
S postupujícím věkem může u člověka fyziologicky klesat množství a aktivita enzymu zvaného laktáza, čímž vznikají typické obtíže spojené s laktózovou intolerancí neboli vstřebáváním laktózy. Dojde-li k situaci, že enzym je málo účinný, nebo nevyvíjí vůbec žádnou aktivitu, laktóza se pochopitelně nerozloží tak, jak potřebujeme. Místo toho se přemístí do tlustého střeva, kde je za přispění mikroorganismů fermentována, a začne dělat neplechu v podobě typických trávicích obtíží. V těchto případech je třeba vyhledávat výrobky s nízkým obsahem laktózy či bezlaktózové varianty. Tento princip je právě uplatňován v krabičkovém stravovacím programu Lakto-. Málokdo ví, že při fermentaci dochází k poklesu laktózy o 20-30 %, proto třeba tvaroh, jogurt, kefír a acidofilní mléko nemusí představovat pro lidi s intolerancí problém. Při výrobě sýrů majorita laktózy přechází do syrovátky, takže obsah laktózy v tvrdých sýrech je skoro nulový.
Alergie na bílkovinu kravského mléka je více závažná a funguje zcela na odlišném mechanismu než laktózová intolerance. U lidí s prokázanou alergií na bílkovinu kravského mléka je nutné dodržovat přísně bezmléčnou dietu. Ta spočívá v absolutním vyloučení mléčných výrobků s obsahem nejen mléka kravského, ale i kozího či ovčího. Jmenovaná mléka mají totiž podobnou alergenicitu. Při alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM) dojde k přehnané reakci imunitního systému. Reakce vyvolává zejména bolesti břicha, průjem mnohdy s krví ve stolici, ale může se projevit i kopřivkou či ekzémem. ABKM se řadí mezi nejčastější potravinové alergie u dětí do 3 let, zatímco u dospělých je spíše výjimečná. Způsobují ji produkty obsahující mléčnou bílkovinu. Mléka jsou při bezmléčné dietě nahrazována rostlinnými nápoji ze sóji, ořechů, rýže či ovsa.
Kuřecí s anglickou slaninou, cibulí a paprikou, pečené brambory
Hovězí na víně, žampiony, šťouchané brambory
Seitan s omáčkou Teriyaki, basmati rýže
Špaldové pukance a višňový tvaroh
Dip z pečené dýně, knuspi, borůvky
Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z quinoa a rýže
Směs listových salátů s tuňákem