O programu KETO
Dieta čerpá z výhod, které skýtá úprava poměru makroživin, ale zohledňuje potencionální rizika, která plynou z dlouhodobého držení keto diety. Proč si ho zvolit?
- Dieta pro rychle viditelné výsledky hubnutí.
- Jídelníček keto diety je postavený na významném snížení sacharidů, a naopak navýšení tuků.
- Energie je získávána z nastřádané tukové tkáně.
- Na víkendy jsou pro konstantní ketogenezi zajištěna chutná jídla, která jsou balena pomocí potravinářského plynu. V případě, že nemáte zájem o jídla na víkend uveďte do objednávkového formuláře/operátorce na klientském centru.
- Poté lze pokračovat s jiným typem dietního stravování, který pracuje již s vyváženějším poměrem živin, je pro organismus optimálnější a zabrání jo-jo efektu.
- Program lze objednat pouze v následujících variantách: na týden (bez/včetně víkendu, 2 týdny (bez/včetně víkendu) na 3 týdny (bez/včetně víkendu) nebo měsíc (bez/včetně víkendu). Objednávka bude akceptována vždy od následujícího pondělí. Odhlásit jídlo lze vždy do pátku 12:00 od následujícího pondělí (o víkendu probíhá výroba pasterizovaných jídel na další víkend, proto nelze odhlašovat dříve).
- Jídelníček KETO je k dispozici v pěti energetických řadách, a to 6 000, 7 000, 8 000, 9 000, 10 000 kJ.
- Na program nelze nastavit výjimky.
Během celého hubnutí je důležité udržet sacharidy pod kontrolou. Zdravé stravování tak nabízí možnost zajištění chutných jídel na víkend. Jídlo je v krabičce baleno pomocí potravinářského plynu, takže se prodlouží jeho trvanlivost.
Tím pokrmům zajistíme čerstvost jídel i ve dnech, kdy běžně nevaříme. Nehrozí tak, že byste během diety přerušili ketogenezi, což je soubor metabolických procesů, kdy dochází díky upravenému jídelníčku ke změně využití čerpání energie.
Více informací o principech, přínosech a úskalích ketodiety si můžete přečíst ve výživovém okénku níže.
Suroviny:
Jídelníček v programu KETO má upravený poměr živin, a to následovně: sacharidy 10 %, bílkoviny 10-20 %, tuky 70-80 %. Sacharidy jsou v keto programu značně poníženy (jejich celodenní příjem nepřesáhne 10 %) a jsou nahrazeny tuky. Základem jídelníčku jsou pokrmy z tučných mas (slanina, vepřové, kuřecí, jehněčí, ryby) a mléčných plnotučných výrobků (jogurty, smetany, kefíry, tučné sýry), ořechů a semen. Nechybí ani nízkosacharidová zelenina bohatá na vodu, jako je květák, brokolice, saláty, chřest, zelí, kapusta či avokádo apod.
Výživové okénko
Co je to keto dieta?
Při běžném fungování a vyvážené stravě se standardním rozložení makronutrientů organismus ukládá cukr do jater a svalů a tuky do tukových buněk. Upravením poměru základních živin, kdy dojde k zásadnímu snížení sacharidů, se metabolismus přepne do glukoneogeneze a ketogeneze. Prakticky dojde k tomu, že organismus bude odebírat energetické zásoby uložené ve svalech a játrech a po jejich vyčerpání si vytvoří tzv. ketolátky z rozpadu tukové tkáně.
Dojde tím ke zlepšení hladiny tuků a cukru v krvi a zároveň k rychlé redukci nadbytečného tuku.
Nízkosacharidová dieta od Zdravého stravování pracuje namísto významného navýšení bílkovin s navýšením tuku. Tuk jednak snižuje chuť k jídlu a z pohledu inzulínu je tuk neutrální. Organismus při dodržení nízkosacharidové diety s navýšením příjmu tuků navíc dosáhne ketogeneze za všech okolností.
Je důležité myslet na to, že jakékoliv porušení nízkého příjmu sacharidů ukončí ketogenezi, kdy organismus čerpá energii z tukových zásob.
Nízkosacharidovou dietu není optimální držet dlouhodobě. Ta, která navyšuje příjem bílkovin v dlouhodobém horizontu, může přetížit játra a ledviny, což není žádoucí, proto je důležité, aby ketodietu nastavoval nutriční tým a byla držena po omezenou dobu, jak je tomu v případě programu KETO od Zdravého stravování. V případě nízkosacharidové diety s navýšením tuků může dojít např. ke zvýšení cholesterolu, pokud si nehlídáme příjem zdravých tuků, a k únavě. Není také ideální v případě, že hodně sportujeme.