Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Hubnutí plaváním

Plaváním můžete spalovat kalorie stejně efektivně jako jinou formou aerobního cvičení, jako jsou běhání nebo jízda na kole. Víte, jak správně plavat a jíst?

Zjistit více

 

Plavání je sportovní aktivita jako každá jiná a je považována za vysoce efektivní formu kardiovaskulárního cvičení. Plavání může být výborným způsobem, jak zvýšit svou fyzickou kondici, posílit svaly a zlepšit flexibilitu. Kromě toho je plavání šetrné ke kloubům, což z něj činí vhodnou aktivitu pro lidi všech věkových kategorií a úrovní kondice. Plaváním můžete spalovat kalorie stejně efektivně jako jinou formou aerobního cvičení, jako jsou běhání nebo jízda na kole. Aby zhubnutí plaváním bylo účinné, musíte plavat správně a přiřadit optimální jídelníček a dostat se do kalorického deficitu.

Žádná paní radová

Plavecký styl prsa jsou nejrozšířenější a paradoxně jeden z nejtěžších plaveckých stylů a většina z nás ho plave špatně. Asi tou nejzásadnější chybou je plavat s hlavou nad hladinou. Právě tato chyba označuje tento styl plavání na způsob paní radové, která si nechce namočit vlasy. Nádech při plaveckém stylu prsou probíhá nad hladinou a výdech pod hladinou. Současně zabíráme nohama i rukama. Ruce zabírají pod vodou, abychom se pohybovali vpřed. Další chybou je křivý kop, kdy nám každá noha kope jinak, je potřeba obounožní synchron. Kolena musí být v prodloužení trupu, nohy nesmějí být pod tělem. Kop začínáme tak, že paty přitáhneme k hýždím, a odtud vychází pohyb. Při učení tohoto stylu se ze začátku soustřeďte na techniku, až ji zvládnete, tak pozornost teprve věnujte frekvenci. Při plavání je realizován nádech pusou a výdech pusou i nosem zároveň. Při výdechu musíme překonat odpor vody, tzn. musíme dostatečně vydechnout veškerý vzduch z plic, abychom měli kapacitu pojmout kyslík. Prudký a hluboký výdech poznáme podle opravdu velkého množství bublin, které vypustíme. Hluboce se musíme i nadechnout. Zvládnutí techniky dýchání při plavání předejde dušení. Dýchání je vlastně absolutně první disciplínou, kterou se musíme naučit, neboť jinak se plavecké styly jak prsa, tak kraula správně nenaučíme.

Jak na kraula

Nejrychlejší způsob přesunu ve vodě pomocí vlastního pohybu je rozhodně kraul. Existují asi čtyři zásadní chyby v provedení tohoto plaveckého stylu, na které si musíme dát pozor. Špatná poloha těla, špatný záběr pod vodou, nedostatečný pohyb nohou a špatné dýchání. Pohyb nohou určuje rychlost, a proto musíme makat nohama nonstop. Pohyb vychází od kyčlí a nohy jsou natažené s uvolněnými kotníky. Mějte zpevněná záda a břicho. Ruce nesmějí zabírat do strany a ruku přitahujte k hýždím. Záběr nás posouvá vpřed a abychom šetřili ruce, nemějme prsty od sebe. Hlava je v prodloužení trupu, nedíváme se dopředu. Rotace těla nám umožňuje co možná největší záběr. Nádech u začátečníků je ideální ve třetím záběru. Vězte, že profesionální plavci uplavou na jeden nádech padesát metrů. Každé nadechnutí nás v kraulu totiž zpomaluje. Techniku dýchání jsme popsali již v předchozím odstavci. Optimální dýchání se dá nacvičit ve stoje u okraje bazénu. Zajímá vás, jak efektivní je hubnutí plaváním. Platí, že 30 minut v bazénu se rovná přibližně 45 minutám cvičení mimo bazén. Hodina kraulu v tempu svižnějším pak může pomoct spálit okolo 3000 kJ.

Strava aneb bez kalorického deficitu zhubnutí nepůjde

„Pakliže se snažíte zhubnout plaváním, musíte, ostatně tak jako při každé dietě, dosáhnout energetického deficitu. Je tím myšleno, že musíte přijmout méně energie, než vydáte. Tak docílíte toho, že budete hubnout. Minimální sportovní aktivita by měla být zařazena 3x týdně a každý den zařadit alespoň půl hodiny svižné chůze, která odpovídá orientačně 10 000 krokům. Zapracovat bychom měli i na skladbě jídelníčku. Aerobní aktivita vyžaduje trochu jiný poměr makroživin, který jsme zakomponovali do stravovacího programu krabičkové diety Fit+. Podíl sacharidů v tomto dietním jídelníčku se pohybuje mezi 40-60 %, přičemž všechny přílohy jsou celozrnné. Důraz v krabičkovém stravování klademe na kvalitní bílkoviny, proto se můžete těšit na drůbeží maso, nízkotučné mléčné výrobky, luštěniny a vejce. Ryby a mořské plody se objevují v jídelníčku 2x týdně. Sladíme výhradně medem či sirupy, jakou jsou čekankový, rýžový či javorový. Důležité je pak příliš nepodcenit energetický příjem. který by měl být o 20 % nižší než váš celkový denní energetický výdej, abyste hubnoucí proces nezablokovali, proto jídelníčky Fit+ nabízíme v celkem sedmi energetických řadách,“ radí nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování, Mgr. Kateřina Šimková. Podívat se na jídelníček Fit+

Image by freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio