Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí
Suroviny
- 120 g kančí kýty (syrový stav)
- 40 g mrkve
- 30 g šípkového džemu
- 25 g vejce
- 20 g cibule
- 20 g rajského protlaku
- 15 g jasmínové rýže (suchý stav)
- 10 g slaniny
- 10 g arborio rýže (suchý stav)
- 10 g vína
- 5 g černé quinoy (suchý stav)
- 4 g řepkového oleje
- 4 g cukru
- 3 g rakytníku
- 2 g pšeničné mouky
- 1 hladkolistá petržel
- vývar
- pepř
- sůl
Postup maso s omáčkou
Maso očistíme a nakrájíme na kusy. Cibulku oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu krájíme na malé kostičky. Na oleji restujeme mrkev. Za chvíli přidáme cibulku a restujeme do zlátnutí cibulky. Poté přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a promícháme. Následně přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Zasypeme cukrem, zalijeme vínem a vyrestujeme téměř do sucha. Nakonec přidáme rajčatový protlak a šípky. Ve studeném vývaru rozmícháme mouku, přidáme do směsi a provaříme. Táhneme při 98 stupních minimálně hodinu, až je maso měkké. Rakytník do směsi přidáváme až nakonec, jen ho zamícháme v omáčce.
Postup cereální knedlík/muffin
Oba druhy rýže a quinou si uvaříme. Každou surovinu uvaříme zvlášť. Necháme suroviny vychladnout. Rýži a quinoy dobře promícháme, poté do směsi zamícháme další ingredience - vajíčko, nasekanou petrželku a dle chuti sůl. Vzniklou směs plníme do formy na muffiny. Pečeme na cca 140 stupňů 15 minut.
Kančí se šípkovou omáčkou s rakytníkem, muffin z rýže a quinoí
Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou
Suroviny
- 130 g krůtích jater (v syrovém stavu)
- 4 ml řepkového oleje
- 30 g červené cibule
- 30 g červené papriky
- 30 g žluté papriky
- 30 g pórku
- 30 ml pomerančové šťávy
- 40 g bílého zelí
- 40 g jasmínové rýže (v suchém stavu)
- 10 g červené čočky (v suchém stavu)
- oregano
- pomerančová kůra
- sůl, pepř
Postup
Játra si očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Zprudka je orestujeme na kapce řepkového oleje. Poté je vyjmeme z pánve.
Cibuli nakrájíme na klínky a začneme ji restovat na rozpáleném řepkovém oleji. Za chvíli přidáme pórek nakrájený na kolečka, nastrouhané zelí, a nakonec papriky nakrájené na kostky. Vše společně restujeme. K zelenině následně vrátíme játra. Nakonec přidáme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, oregano, pepř a sůl dle chuti. V případě potřeby použijeme vývar na podlití směsi.
Rýži a červenou čočku uvaříme podle návodu, hotové je spolu promícháme.
Drůbeží játra s paprikami, rýží a červenou čočkou
Quinoy s para ořechy a kustovnicí
Suroviny
- 40 g quinoy (v suchém stavu)
- 15 ml datlového sirupu
- 25 g para ořechů
- 10 g kustovnice
- 10 g brusinek
Postup
Quinoy si uvaříme ve vodě, poté ji polijeme datlovým sirupem a dobře promícháme. Ořechy, kustovnici a brusinky zamícháme dovnitř směsi, nebo poklademe na vrch. Vše je možné obohatit ještě o jiné oříšky nebo sušené plody podle chuti.
Quinoy s para ořechy a kustovnicí