Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

5.8.2024Lifestyle

Potraviny, po kterých v létě tučníme

Je vám záhadou, že přibíráte v létě, kdy máte pohybu víc než v zimě a nemáte kvůli horku moc chuť k jídlu? Poodhalíme vám záludnosti letního jídelníčku.

Zjistit více

 

Bezstarostné léto, čas dovolených a setkávání s přáteli. Byť by se mohlo zdát, že v létě, kdy je teplo, nemáme potřebu tolik jíst, a tedy není důvod přibírat, tak opak je pravdou. Léto nahrává ke konzumaci jídel, která mohou mít vyšší energetickou hodnotu, mít v sobě hodně cukru či tuku, mnohdy aniž bychom to předpokládali. Pojďme se podívat na potraviny, po kterých v létě tučníme, když si nehlídáme snědené množství.

Grilovačky

Propečená krkovice, mleté burgery, klobásky nebo grilovaný hermelín, k tomu pěkně kupované dresinky. „Pro představu 100 g mletého vepřového na burgery má energetickou hodnotu 1100 kJ a 9,5 g tuku, vepřová krkovice 100 g plátek má energetickou hodnotu 930 kJ a 16 g tuku a ruku na srdce, sníme jen oněch 100 g? Za to kuřecí prso bez kůže má ve 100 g 430 kJ a jen 1 g tuku. Nezapomeňte, že energetická hodnota se zvýší, pakliže maso počastujete velkým množstvím olejové marinády,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. A jak jsou na tom sýry? „U 45% hermelínu počítejte s energetickou hodnotou 1250 kJ a 23 g tuku, grilováním balkánského sýru do sebe dostanete ve 100 g 1010 kJ a 19 g tuku a značné množství soli (5-7 g). Olomoucké tvarůžky jsou na tom lépe, jsou takřka bez tuku a energetická hodnota se ve 100 g pohybuje okolo 540 kJ. Pozor si u nich musíme dát z pohledu soli. Pakliže se neobejdete bez dipu či dresinku, připravte si takový, jehož základem bude jogurt do 3,5 % tuku či odtučněný či polotučný tvaroh. Dostanete do sebe bílkoviny a minimum tuku. Ochutit ho můžete lžičkou hořčice, česnekem, cibulkou, kořením nebo bylinkami. Kupované dresinky jsou nesmírně kalorické“, varuje Kateřina Šimková.

Zmrzlinové a kávové osvěžení

Ačkoliv na ochlazení zmrzliny a ledové kávy nefungují, protože organismus kompenzuje chladné potraviny tím, že zvyšuje metabolickou aktivitu a tím i vnitřní teplotu, tak je v létě s oblibou zařazujeme do jídelníčku. Ty nekvalitní navíc nejsou nic jiného než tuk a cukr. „Začíná-li složení zmrzliny ingrediencí cukr nebo rostlinný tuk, raději se zmrzlé pochoutce vyhněte. Sorbety, které mnohdy bývají jen kombinací cukru, vody a ovocné šťávy, také nejsou výhrou. Vhodné nejsou ani zmrzliny s polevou. Ta obvykle čokoládu neviděla ani z rychlíku a je nejčastěji ze ztuženého tuku. Sáhněte raději po zmrzlinách obsahujících tvaroh, jogurt, mléko, ovoce, kakao a ořechy. Výhodnější složení vám dodá i nějaké živiny jako vápník, bílkoviny a zasytí vás. Zmrzlina v tu ránu zastoupí plnohodnotnou svačinku a vy budete bez výčitek,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Ledové café latte má energetickou hodnotu 422 kJ, dáte-li si však ledovou kávu se zmrzlinou už se energetická hodnota vyšplhá na 744 kJ, což může představovat hodnotu odpovídající svačině.

Saláty a čerstvé šťávy

Dám si salát, tím rozhodně nemohu své linii uškodit. I u salátu, tak jako u každého jiného jídla, platí, že nevhodnou skladbou živin a kombinací potravin lze z pokrmu vytvořit doslova kalorickou bombu. „Ve vyváženém salátu musí být zastoupeny všechny tři makroživiny, tedy se samostatnou zeleninou nevystačíte. Pozor, pakliže do salátu použijte olejovou zálivku či majonézu v kombinaci s oříšky, semínky či příliš tučným masem či sýrem, navýšíte rapidně energetickou hodnotu i obsah tuku. V oblibě jsou i šťávy získané z čerstvého sezónního ovoce. Ačkoliv jsou šťávy plné vitamínů, tak výlisek obsahuje pouhé minimum vlákniny narozdíl od smoothie, které zpracovává suroviny i se slupkou,“ říká Kateřina Šimková. Co je špatně? I malé množství šťávy v sobě koncentruje velké množství cukru, a tím je nápoj velmi kalorický. Jestliže si chcete příležitostně dopřát čerstvou ovocnou šťávu, nařeďte ji vodou.   

Alkohol a pochutiny

Alkohol je velmi kalorický, zvlášť pokud je v podobě oblíbených letních koktejlů. Nevědomky si tak pravidelnou každodenní skleničkou či víkendovými večírky významně navyšujeme energetický příjem. Dvě piva pro někoho mohou znamenat energetickou hodnotu večeře redukčního jídelníčku. Tmavé pivo obsahuje více cukru. Takovým nápojem Tequila Sunrise do sebe dostanete 1064 kJ a Mojitem 486 kJ. Pokud byste se rozhodli, že jednoduše oželíte například svačiny ve prospěch dvou skleniček vína, a vše bude v pořádku, není tomu tak. Nestačí pouze přemýšlet v rámci energetického příjmu, organismu budou chybět živiny, alkohol žádné pořádné nemá. Co vědět ještě. Alkohol také výrazně zvyšuje apetit a budete těžko odolávat pochutinám, jako jsou chipsy či křupky.

Image by cookie_studio on Freepik

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio