Suroviny
- 40 g špaldy v suchém stavu
- 100 g hovězího masa
- 110 g kapusty
- 20 g cibule
- 4 g řepkového oleje
- 20 g loupaných brambor
- 2 g čerstvého česneku
- vývar dle potřeby
- sůl, pepř
Postup
Špaldu uvaříme podle návodu. Cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou kapustu a strouhané brambory na zahuštění, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Maso nakrájíme na nudličky, zarestujeme, ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, dle potřeby podlijeme vývarem a vaříme doměkka. Vývar se postupně redukuje, hotové maso podáváme jen s trochou šťávy.
Suroviny
- Špetka soli
- 7 g kakaa holandského typu
- 60 g jahod
- 8 g cukru
- 35 g jemných ovesných vloček
- 1,5 g lněného semínka
- 4 g kokosových lupínků
- 5 g lískových ořechů
- 7 g lískooříškového másla
- 30 ml trvanlivého polotučné mléka
Postup
Smíchejte suché přísady vločky, kakao, lněné semínko, cukr a špetku soli. Přidejte ořechové máslo, pořádně zamíchejte a uložte přes noc do lednice. Do rána se všechny chutě spojí a vločky změknou. Přidejte mléko dle potřeby na doladění konzistence. Podávejte s čerstvými jahodami a ozdobte lískovými oříšky a kokosovými lupínky.
Suroviny
- 150 g lososa
- 120 g zeleného chřestu
- 150 g brambor
- 4 g řepkového oleje
- 33 g másla
- 15 g žloutků
- 3 g bílého vinného octa
- 6 g suchého bílého vína
- 1,5 g citronové šťávy
- sůl, pepř, mletá paprika, sušený česnek
Postup
Lososa ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a orestujeme na troše řepkového oleje ze všech stran.
Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a blanšírujeme. Orestujeme na troše másla osolíme, lehce opepříme.
Brambory omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Ty ponoříme do směsi oleje a koření (řepkový olej, mletá paprika, sušený česnek, pepř, sůl), dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě dozlatova. Brambory se připravují nejdéle, tak jimi začneme.
Omáčku připravíme následovně. V hrnci necháme rozpustit máslo a dáme stranou. Žloutky ve skleněné míse smícháme s lžící vody a špetkou soli. Do rendlíku dáme ocet, víno, pepř a necháme zredukovat na polovinu. Poté za stálého míchání přidáme do misky ke žloutkům a následně na vodní lázni mícháme do zhoustnutí (vyvarujme se příliš vysoké teploty, aby se nám žloutky nesrazily. Jednoduše můžeme na chvíli misku z vodní lázně odebrat, a tím snížíme teplotu působení). Stáhneme z plotny a postupně po kapkách přiléváme horké máslo, vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí.
Suroviny
- 150 g brambor
- 40 g ředkviček
- 25 g bílého jogurtu
- 15 g majonézy
- 5 g plnotučné hořčice
- 2 g čerstvé pažitky
- sůl, pepř
Postup
Brambory si nakrájíme na malé kostky a připravíme je na páře doměkka. Smícháme jogurt s majonézou a hořčicí, přidáme najemno nasekanou pažitku, sůl a pepř. Ředkvičky nakrájíme na plátky a vše opatrně smícháme.