Program VEGAN byl zrušen a nyní ho nelze objednat.
Můžete si vybrat z aktuální nabídky programů, děkujeme za pochopení
AKTUÁLNÍ NABÍDKA PROGRAMŮ
O programu VEGAN
Krabičková dieta Vegan je navržena speciálně pro vegany, kteří dbají na jídelníček připravený ze surovin výhradně neživočišného původu. Ale ocení ho i ti, kteří rádi zkoušejí něco nového a neobvyklého.
Program Vegan můžete pro zpestření jídelníčku zkombinovat i s jiným druhem programu od Zdravého stravování a dopřát si například jednou týdně veganskou stravu. Zařadíte tak pokrmy, jejichž základem jsou cenné obiloviny či luštěniny.
Čím vás program Vegan zaujme?
- Ačkoliv je výběr surovin v programu Vegan skromnější, o to více je jídelníček nápaditější, exotický a zcela odlišný od běžného menu.
- V krabičkové dietě nenajdete žádné maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, ani vejce, med, želatinu či sádlo.
- Zastáncům masité stravy pravděpodobně zboříme zažité předsudky, které pozicují veganskou stravu pouze na zrní.
- Věříme, že mile překvapíme tím, že naše netradiční veganská jídla zasytí a budou vám chutnat.
Suroviny
Veškeré použité suroviny v programu Vegan jsou rostlinného původu.
Jídelníček je postaven zejména na pestré škále obilninových a luštěninových jídlech, využíváme potraviny jako tempeh, tofu, rostlinné nápoje apod. Jejich kombinací získáme plnohodnotnou bílkovinu, a tak se nemusíte obávat ani hladu, ani úbytku svalové hmoty.
Program lze objednat v libovolné kombinaci chodů. Na program nelze uplatnit výjimky.
Výživové okénko
Při úplném vyřazení masa musíme dát pozor na celkovou skladbu našeho jídelníčku. Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších živin a ty musíme logicky doplnit z alternativních zdrojů, abychom vzniklý deficit optimálně srovnali.
Kvalita rostlinných bílkovin je různá. Při sestavování jídelníčku počítáme s faktory, jako je:
- úroveň vstřebatelnosti,
- role kuchyňské úpravy potravin,
- reálné množství živin, které jsme schopni zkonzumovat,
- fakt, že některé látky mohou vstřebání živin vzájemně blokovat.
Rostlinné potraviny obsahují pouze nehemové železo. To je senzitivnější na inhibitory, které stojí za sníženou absorpcí. Využití železa tak mohou u veganů blokovat fytáty, káva, čaj, či dokonce žádoucí vláknina a vápník.
Co napomůže vstřebávání železa a zinku?
- Vitamin C a organické kyseliny v ovoci a zelenině mohou napomoci zvýšit vstřebání železa a snížení vlivu fytátů.
- Absorpci železa můžeme dále ovlivnit například fermentačními procesy, nebo tím, že obilniny necháme kvasit.
- Zinek je též citlivý na vliv fytátů při vstřebávání. To lze vyřešit optimální úpravou, jako je spařování a klíčení fazolí, obilí a semen.
Nutriční tým Zdravého stravování pod vedením jeho zakladatelky, Mgr. Kateřiny Šimkové, se důsledně postará, aby vám v krabičkové dietě nechyběly potřebné živiny, a ještě jste si pochutnali.
Špalda s cizrnou, sušenými švestkami a vegmelínem
Lasagne,cuketa, lilek, špenát
Seitan s omáčkou Teriyaki, basmati rýže
Křenová pomazánka, bageta, kedlubna
Dip z pečené dýně s harrisou, knupsi borůvky