Duha z ovoce a zeleniny na talíři. Proč o ni usilovat? (2. část)
Různě barevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou minerálních látek, vitaminů a zejména fytochemikálií. Víte, jaké benefity má zelená a fialová zelenina a ovoce?
Zjistit více
Různě barevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou minerálních látek, vitaminů a zejména fytochemikálií. Víte, jaké benefity má zelená a fialová zelenina a ovoce?
Zjistit více
Minule jsme si osvětlili přínos ovoce a zeleniny v červeném a oranžovém barevném spektru. Neměli bychom ale rozhodně zapomínat na plody zelené a modro-fialové, protože různobarevné ovoce a zelenina oplývají jinou skladbou vitaminů, minerálních látek a zejména fytochemikálií. To jsou biologicky aktivní látky protektivních vlastností. Co stojí za zabarvením a jak si prospějeme?
Zelené spektrum
Chlorofyl je nositelem zelené barvy u většiny ovoce a zeleniny jako špenátu, kapusty, spiruliny, hrášku, mangoldu, avšak v případě brukvovité zeleniny, kam spadá třeba květák, brokolice, chřest, růžičková kapusta, pekingské zelí, může k barevnosti přispívat i antioxidační látka sulforafan ze skupiny glukosinolátů.
„Brukvovitá zelenina je skvělá z pohledu nízké energetické hodnoty i glykemického indexu, ale neměla by být vnímána pouze jako dietní zelenina. Je hodně spjata s preventivními či dokonce léčebnými účinky v případě nádorových onemocnění, je účinným pomocníkem proti alergiím, protože brání uvolňování histaminu, vitamin K přispívá ke srážlivosti krve,“ vyjmenovává Kateřina Šimková.
rapini – si můžete připravit obdobně jako špenát či mangold. Obojí spadá do listové zeleniny. Rapini má velmi nízkou energetickou hodnotu a v protipólu spoustu živin jako vitaminy C a K, provitamin A, minerální látky jako železo, foláty, vápník, hořčík, draslík a zinek.
rebarbora – patří mezi nízkoenergetickou zeleninu, ale i zdroj vlákniny a přírodních fytochemikálií. Protože obsahuje kyselinu šťavelovou, která v konečném důsledku může způsobovat ledvinové potíže, doporučuje se konzumovat s mléčnými výrobky.
růžičková kapusta – je příkladem, že tepelnou úpravou lze eliminovat pro některé skupiny lidí obsah negativních látek. Zde jsou to strumigenní látky, kterým by se měli vyvarovat lidé s onemocněním štítné žlázy. Kapusta má spoustu antioxidantů jako sulforafan či flavonoidy bojujícím proti volným radikálům. Sulforafan napomáhá snižovat cholesterol a vysoký krevní tlak.
brokolice a květák – mají takřka stejnou skladbu antioxidantů. Jedním z přínosů je udržování rovnováhy ve střevní mikroflóře, a tím posilování odolnosti organismu. U této skupiny zeleniny je i významné zastoupení řady vitaminů a minerálních látek, jako jsou provitamin A, C a K.
Modro-fialové spektrum
Modro-fialovou barvu způsobují především anthokyany. Netradičně zbarvená zelenina je nejen zdravá, ale i velmi lákává z vizuálního hlediska.
borůvky – konzumací borůvek čerstvých i mražených dodáme organismu zejména antioxidanty, které vynikají protizánětlivými účinky, snižují oxidaci LDL cholesterolu a tlumí dopady oxidačního stresu.
fialový kedluben – barvu udává obsah anthokyanů, ale zabarvení nemá významný vliv na obsah prospěšných látek. Středně velká bulva dokáže pokrýt denní doporučený příjem vitaminu C. Obsahuje také vitaminy skupiny B, provitamin A, K a E. Látka Cholagogum podporuje vylučování žluči a hořčičné oleje hrají roli v prevenci nádorů.
černý rybíz – obsahuje fenolové kyseliny. Ty podporují například dýchání, zpomalují bakteriální infekce, podporují metabolismus, snižují svalovou únavu či ochraňují LDL cholesterol před oxidací.
fíky – jak v čerstvé, tak sušené podobě jsou zdrojem řady živin. Forma úpravy nemá vliv na jejich přítomnost. Čerstvé fíky pomáhají snižovat krevní tlak a slouží též jako laxativum, tedy pomáhají přírodní cestou se zácpou. Vynikají množstvím manganu, ale i draslíku či vlákniny. Obsažené pektiny brání vstřebání cholesterolu. Fíková pasta může nahradit cukr.
švestky – jsou zdrojem antioxidantů. Mají schopnost vyplavovat močovinu a jsou účinným pomocníkem při dně. Obsažená vláknina a antioxidanty přispívají ke kondici střev. Také mají hojnost minerálních látek, jako vápník, draslík, fosfor či hořčík.
řepa – u ní zužitkujte jak listy, které jsou ceněné pro obsah vápníku, železa, vitaminu K a B zejména riboflavinu, tak i bulvu, která tělu přinese mix vitaminu C, draslíku a kyseliny listové.
„Ať už redukujete hmotnost či se snažíte o zdravý jídelníček, doporučuji využívat celé barevné spektrum a jezte ovoce a zeleninu ve vrcholné sezoně. Plody budou v nejlepší kondici živin. Zeleninou můžete nastavit celou řadu pokrmů například ve spojení s masem, pseudoobilovinami či luštěninami. Tepelně upravená zelenina dodá jídlu nejen prospěšné látky, ale i objem, což například dietářům nechává vizuální pocit velké porce jídla,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Image by Freepik
Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.
Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.
+420 517 070 333Po-Čt: 8:00-17:00
Pá: 8:00-16:00
Ne: 12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)
Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio