Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

25.4.2025Lifestyle

Jak může složení stravy ovlivnit zdraví člověka

Jsme to, co jíme. Strava není jen nástroj, jak nemít hlad, ale prostředník pro upevnění zdraví a pro dosažení dlouhověkosti v dobré kondici.

Zjistit více

 

Strava má jednoznačný vliv na naše celkové zdraví, ať už se bavíme o fyzickém vzhledu, kondici nebo odolnosti vůči nemocem a úrazům. Není proto dobré vnímat stravu jen jako obyčejné „plnidlo“, které má za cíl, aby nám nekručelo v žaludku. Kvalita, pestrost a vyváženost stravy je nejjednodušším, nejdostupnějším a snad i nejlevnějším nástrojem, jak pečovat o své celkové zdraví.

Energetický balanc je základ

Právě energetická rovnováha jídla nám bude udržovat optimální hmotnost. Málokdo si uvědomuje, že právě nadváha či dokonce obezita jsou předstupeň možných dalších onemocnění, a nejen estetický problém. Dáme konkrétní příklady, jak každé nadbytečné kilo nám dělá psí službu. Cílem není zastrašovat, ale poodkrýt souvislosti, které pro nás nemusí být na první dobrou rozlišitelné. Jednou z oblastí, na které má vysoká hmotnost vliv, je kardiovaskulární systém. „Lidé s vysokou hmotností nadměrně zatěžují srdce a zvyšují tak tlak na cévy. Pro lepší pochopení dáme příměr. Představte si srdce jako vodní pumpu a cévy jako vodovodní potrubí, které dům zásobuje. Pakliže nerozumný stavitel přistaví v domě více pater a spoustu nových místností, které v organismu zastupuje tuková tkáň, tak pumpa musí pracovat ve vyšším režimu, aby dostala vodu všude. Pokud není navíc prováděna údržba a do potrubí se dostává různý odpad, v případě cév cholesterol, tak tlak v nich stoupá a může dojít k poškození potrubí i pumpy, stejně jako u srdce a cév,“ názorně vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 

Obezita má vliv i na zvýšení LDL cholesterolu a triglyceridů, což podporuje vznik aterosklerózy, obojí zvyšuje riziko infarktu či mrtvice. Obezita nahrává i metabolickým poruchám, neboť zmnožená tuková tkáň zhoršuje citlivost na inzulín. Inzulínová rezistence může vyústit v diabetes II. typu. Obézní ženy mohou mít i nepravidelný menstruační cyklus, syndrom polycystických vaječníků a problémy s ovulací, a to snižuje šanci na početí. „Dobře na tom nejsou v tomto směru ani muži, neboť nadměrná tuková tkáň u mužů může narušit hormonální rovnováhu, a to většinou vede ke snížené hladině testosteronu, snížení kvality spermií nebo se projeví v erektilní dysfunkci. To, že vážíme více, než je zdrávo, samozřejmě zatěžuje klouby a páteř. Následkem může být jejich degenerace a bolesti. Více kil může mít vliv i na dýchání, protože si omezujeme plicní funkce. Jedním z projevů může být spánková apnoe doprovázená chrápáním. Tuková tkáň produkuje zánětlivé látky a hormony, které mohou vyústit v rozvoj národových onemocnění,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.  

Dodržuj nutriční skladbu jídla

Opět nestačí si jen hlídat energetickou hodnotu stravy, ale i její nutriční složení. Ve zdravé potravě, která ovlivňuje naše zdraví, musí být zastoupeny všechny makronutrienty, což není nic jiného než bílkoviny, tuky a sacharidy. Věděli jste, že každý makronutrient má jinou energetickou hodnotu? Jeden gram bílkovin a sacharidů má 17 kJ, oproti tomu tuky mají 38 kJ a zároveň mají nižší sytící schopnost ve srovnání s bílkovinami. Je důležité, abychom dbali na kvalitu přijímaných makroživin. Bílkoviny jezme jak živočišného, tak rostlinného původu, sacharidy upřednostněme ty komplexní, které budou uvolňovat energii pozvolna a nebudou nám způsobovat výkyvy krevního cukru. „Právě rozkolísání krevního cukru dává podnět tělu pro produkci inzulínu, což slinivku přetěžuje, děje-li se to často. Výsledkem může být, že buňky přestanou na inzulín reagovat a budou rezistentní. Inzulín navíc podporuje vznik viscerálního neboli útrobního tuku, který nejčastěji vyplňuje břišní dutinu a ohrožuje funkčnost našich orgánů. A tak bychom mohli pokračovat,“ doplňuje Kateřina Šimková. Tuky jsou pro nás ve stravě žádoucí, ale měli bychom se orientovat na příjem zdravých nenasycených tuků, tj. tuku z ryb, semínek, ořechů, rostlinných olejů, jako je olivový, slunečnicový či řepkový.

Nenič přínosné látky špatnou úpravou, jez sezónně a pestře

Každá potravina má své unikátní složení látek, a proto je velmi žádoucí poskládat náš zdravý jídelníček z co nejširšího spektra těchto potravin a kombinovat je mezi sebou, abyste podpořili jejich užitek. Ukážeme si to zase na konkrétním příměru, který se bude týkat vlákniny, prebiotik a probiotik. „Představte si, že toužíte po krásné zahradě, která bude plná květin a zdravé zeleniny. Aby se zahradě dařilo a dosáhli jste svého cíle, potřebujete tři hlavní věci, kterými jsou půda (vláknina), hnojivo (prebiotika) a dobré osivo (probiotika). Vláknina, stejně jako půda ve zmiňované zahradě, potřebuje být zavlažována, abychom zajistili její správnou účinnost. Prebiotika fungují stejně jako hnojivo k výživě. Když bude půda vyživovaná a zavlažovaná, promění se osivo v silné rostliny, stejně jako ve střevech podpoříme růst prospěšných bakterií neboli probiotik. Jedno bez druhého však nebude fungovat,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Ovoce a zelenina představují nejčistší zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek a žádné syntetické vitamíny z lékárny nebudou přirozeně vstřebatelné a využitelné v organismu jako jejich naturální forma. Řiďte se selským rozumem a respektujte sezónnost a dozrálost, tím sobě prospějete nejvíce. Čím méně průmyslově zpracované potraviny budete jíst, tím víc živin do sebe dostanete. Svoji roli hraje i šetrné zpracování. Smažení a dlouhé pečení potravinám neprospívá, a navíc navyšuje jejich energetickou hodnotu. Nutno však podotknout, že ne všechny vitamíny a zdraví prospěšné látky zužitkujete v čerstvé podobě. K nejlepšímu vstřebání lykopenu z rajčat a k vstřebání karotenoidů z mrkve pomůže tepelná úprava s přídavkem tuku.

Teď už víte základní principy, jak může složení stravy ovlivnit zdraví člověka

Nevíte-li si rady s nastavením zdravého jídelníčku, abyste pozitivně ovlivnili své zdraví, můžete využít krabičkovou dietu od Zdravého stravování. Ta nabízí racionální jídelníčky pro zdravý a aktivní život či redukci nadváhy, které sestavují vysokoškolsky vzdělaní odborníci. Nabídku najdete zde. Pomocí krabičkové diety se naučíte odhadnout velikost porce a najdete inspiraci na zdravý a chutný jídelníček. Na webu zdravestravovani.cz najdete i recepty z programů krabičkové diety.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2025 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio