Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

2.5.2018

Probiotika ve výživě

Probiotika jsou živé organismy obsažené v potravinách, příznivě ovlivňující naše zdraví. To se děje působením na střevní mikroflóru, kde zvyšují poměr prospěšných bakterií na úkor těch nežádoucích (patogenních). Nejznámějšími probiotiky jsou mléčné bakterie rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus.

Zjistit více

 
smoothie

Probiotika podporují imunitní funkce člověka. Velmi významnou funkci našeho obranného systému zastává trávicí trakt, což spousta lidí podceňuje (zhruba 70% lidského imunitního systému se nachází ve střevě). Ve střevě probíhá nejen trávení potravy, ale i spousta dalších důležitých funkcí. Podstatnou roli v obranné linii proti vnějším vlivům hraje právě střevo, konkrétně střevní mikroflóra, střevní sliznice a střevní imunitní systém.

Probiotika brání pomnožení mikroorganismů ve střevě třemi způsoby:

  • přímo je usmrcují produkcí bakteriostatických a bakteriocidních látek
  • odčerpávají jim nutrienty pro jejich život
  • produkují kyselinu mléčnou, snižují tak pH střeva, vzniká pro ně tak nevhodné prostředí

KDE JE NAJDEME?

Probiotika nalezneme v potravinách vyrobených metodou mléčného kvašení – tedy v zakysaných bílých jogurtech, kefíru, podmáslí, kysaném zelí, tempehu a nakládaných okurkách.

Je nutné je konzumovat pravidelně, protože probiotika v trávicím ústrojí přetrvávají dočasně a nejsou schopny dlouhodobé kolonizace.

 

FAKTORY NARUŠUJÍCÍ STŘEVNÍ MIKROFLÓRU

  • nadměrná konzumace živočišných potravin, která vede k hnilobným procesům ve střevě
  • nedostatek vlákniny
  • alkohol, kouření
  • stres
  • infekce Helicobakter pylori
  • antibiotika

ANTIBIOTIKA vs. PROBIOTIKA

Používání antibiotik narušuje střevní mikroflóru. Zakysané výrobky by nebyly schopny poškozenou mikroflóru upravit, proto je v tomto případě nutné sáhnout pro probioticích v tabletách. Probiotika v této formě jsou více stabilní a obsahují mnohonásobné množství prospěšných bakterií. Měly by se používat s odstupem od antibiotik, tedy ideálně 4 hodiny po nich.

 

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio