Kořenová zelenina se stala v našich zemích královnou svíčkové a vývarů, v ostatních recepturách je spíše Popelkou. Není to škoda? Vyzkoušejte luxusní zeleninové chipsy a objevte další možnosti zdravého mlsání.
Jak už nadpis napovídá, půjde o zeleninu. O jakou zeleninu přesně, to záleží na chuťových preferencích, obsahu lednic a vzdálenosti nejbližšího obchodu. V naší lednici máme mrkev, petržel, červenou řepu (čerstvou), na okně se zelená tymián, můžeme rovnou začít!
Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky buď za pomoci technických vymožeností, nebo hrdinně vytasíme ostrý nůž. Řepa je trochu tvrdší než ostatní suroviny, plátky z ní musí tedy být tenčí, jinak hrozí postupné připalování petržele, což nechceme.
Plech vyložíme pečícím papírem a úhledně naskládáme nakrájenou zeleninu. No dobrá, úhledně být nemusí, ale ono se na to pak lépe kouká :-) Posypeme solí a pepřem, nahoru natrháme tymián a zakápneme olivovým olejem.
V této fázi můžeme popustit uzdu své bezbřehé fantazii a okořenit opravdu libovolně.
Umělecké dílo na plechu dáme do předehřáté trouby a na 200 stupňů pečeme zhruba deset minut, v závěrečné fázi raději pozorně sledujeme, pokud tedy nepreferujeme černé konce.
Křupavou pochoutku konzumujeme ještě teplou, protože zmizí dřív než vůbec stačí zchladnout.