POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
INGREDIENCE
POSTUP
V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Pod pokličkou vaříme dokud brambory nezměknou. Poté přidáme omytý, osušený a nakrájený medvědí česnek, osolíme, opepříme a vaříme další dvě minuty. Odstavíme z ohně, rozmixujeme ponorným mixérem na krém a přidáme mléko a lžíci octa. Polévku servírujeme do hlubokých talířů a zdobíme podle chuti zakysanou smetanou.
SLANÝ KOLÁČ S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
INGREDIENCE A KORPUS
POSTUP
Do mouky přidáme sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Postupně uděláme „drobenku“, do které přidáváme po lžících ledovou vodu a vše vypracujeme do hladkého těsta. Necháme v lednici 30 minut odpočinout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu deseti minut.
Do mouky přidáme sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Postupně uděláme „drobenku“, do které přidáváme po lžících ledovou vodu a vše vypracujeme do hladkého těsta. Necháme v lednici 30 minut odpočinout. Pak těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů po dobu deseti minut.
INGREDIENCE A NÁPLŇ
POSTUP
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme na proužky nakrájený medvědí česnek a necháme lehce zavadnout, osolíme, opepříme. Odstavíme z ohně, přidáme riccotu a pečlivě promícháme. Do hrnku si rozklepneme tři vejce a rozšleháme vidličkou, přilijeme mléko, sůl, pepř. Do vaječné směsi strouhneme třikrát muškátový oříšek (s oříškem šetříme, aby náplň nezhořkla) a vše ještě promícháme. Náplň z česneku a ricotty rozprostřeme na korpus a zalijeme vaječnou směsí.
Pečeme na 180 stupňů 25-30 minut. 5 minut před koncem pečení posypeme hoblinkami parmazánu a necháme dopéct.
PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
INGREDIENCE
POSTUP
Medvědí česnek omyjeme, osušíme a krátce mixujeme s mandlemi. Postupně přiléváme olivový olej až do té doby, kdy jsme spokojeni s konzistencí. Můžeme si pesto připravit tekutější, nebo hustější, podle našich potřeb. Nakonec přidáme nastrouhaný parmezán, osolíme a promícháme.
Pesto uchováváme v chladu v uzavíratelné sklenici zakápnuté olivovým olejem. Dáváme pozor, aby vždy na povrchu byla vrstva oleje. Proto pesto zakápněte vždy, když ze sklenice odeberete, trochou oleje, jinak hrozí, že vám začne plesnivět.
Proč byste měli zařadit medvědí česnek do svého jídelníčku?